Hutnícka zabíjačka 2016

13.02.2019

Domáca zabíjačka bola kedysi vo väčšine domácností každoročnou samozrejmosťou. Či už v rámci rodinnej sebestačnosti, alebo pri udalosti akou bola svadba alebo krštenie. Pojmy ako krnholec, čiga, parák, pauštik ... sa už stali archaizmami. Klobásy a jaternice sa plnili ručne cez kravský roh do vyšľamovaných čriev a hneď po vytiahnutí svine na čigu sťahovali krupón - časť chrbtovej kože, ktorá sa musela odovzdať štátu. Takýto obraz vidíme už len vo filme pre pamätníkov.

V sobotu 10. decembra 2016 zorganizovalo OZ Hradisko na Kláštore - Ponická Huta už 8.ročník "Hutníckej zabíjačky" v spolupráci s miestnym podnikateľom Jurajom Hromadom. Cieľom podujatia bolo, ukázať návštevníkom priebeh domácej zabíjačky, samotnú výrobu zabíjačkových špecialít ako jaternice, klobásy, krkovičku, studeno, kapustnica, škvarky, pauštik, grilovaná panenka a ďalšie výrobky. Návštevníci si na nich labužnícky pochutnali, ako aj na miestnej špecialite "rum na masle". Pozvanie prijal aj poslanec NR SR, predseda BB SK pán Marián Kotleba, a tiež herečka divadla J.G.Tajovského vo Zvolene pani Svetlanka Sarvašová. Popoludní prišiel deťom rozdať darčeky pod vianočným stromčekom sv.Mikuláš s čertom, anjelom a snehuliakom. Pre deti a dospelých boli pripravené vianočné tvorivé dielne.

Aj pri tejto akcii sa zišla skupina nadšených ľudí, ktorí v stanovený deň od "božieho" rána usilovne pracovali a pripravovali všetko potrebné pre to, aby bola zabíjačka taká, ako má byť. Odmenou je všetkým iba dobrý pocit a pohoda v kruhu rovnako zmýšľajúcich, pozitívne a priateľsky naladených ľudí. Určite máme ešte čo dolaďovať, teší nás, že pozitívne ohlasy nás posúvajú vpred. Sme presvedčení, že "Hutnícka zabíjačka" si nájde obľubu medzi návštevníkmi a zachová tradíciu v Ponickej Hute.

V mene OZ Hradisko na Kláštore - Ponická Huta ďakujeme všetkým svojim členom, hutníckym gazdinkám za napečené koláče, ochotným a obetavým ľuďom, ktorí nám v priebehu roka 2016 pomáhali pri organizovaní spoločenských akcií, sponzorom, BB SK i Obecnému úradu v Ponikách. Zároveň si Vás dovoľujeme pozvať na "Štefanský punč spojený so zábavou v KD PH" a na ďalší ročník turistického prechodu "Prechod Bukovinou" 30 km.

Prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a úspešný nový rok 2017.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky