Majstrovstvá vo varení baranieho perkeltu 2018
Kto bol "pán bača" Ján Melko? Ako chutí pravý baraní perkelt? Aký prínos majú včely pre ľudí? Čo všetko vieme a nevieme o našom bezprostrednom výnimočnom okolí? Odpovedí na tieto otázky sa dočkali návštevníci výnimočnej akcie, Majstrovstiev vo varení baranieho perkeltu, konanej už po 4.krát, v sobotu 9. júna 2018.
Prihláška
Pre akreditáciu družstva do súťaže majstrovstiev vo varení baranieho perkeltu 2018 je potrebné zaslať vytlačenú prihlášku na adresu občianskeho združenia a uhradiť akreditačný poplatok. Pre prihlásenie sa do súťaže si prečítajte nasledujúce pokyny.
Inštrukcie k prihláške na súťaž
- prihlášku stiahnite pomocou tlačidla nižšie, vytlačte a vyplňte v súlade s pravidlami súťaže ,
- zašlite prihlášku na adresu:
Občianske združenie Hradisko na Kláštore - Ponická Huta
Bukovinka 135/20,
97633 Poniky - Ponická Huta,
Slovenská republika - uhraďte poplatok za akreditáciu, ktorým je pre jedno družstvo suma 35 EUR buď:
- zaslaním poštovej poukážky na adresu občianskeho združenia uvedenú vyššie,
- alebo úhradou priamo na bankový účet:
OTP - Fond konto (EUR)
BBAN: 16167462/5200
IBAN: SK20 5200 0000 0000 1616 7462
SWIFT: OTPVSKBX
Prihláška do MS Baraní Perkelt 2018
Organizačné informácie
Pravidlá súťaže
- Súťaže sa môže zúčastniť družstvo, ktoré sa prihlásilo do 9.6.2018. Družstvo tvoria maximálne piati členovia nad 15 rokov ("kuchár a kuchtíci"). Súťažiaci sa dohodnú na názve svojho družstva.
- Pre každé družstvo je v boxe na varenie pripravené: stôl, stoličky, kotlík s pokrievkou, drevo a 2,5 kg baranieho mäsa.
- Akreditované družstvo si donesie prísady na prípravu baranieho perkeltu podľa svojho vlastného receptu, jednotné oblečenie, nápadité stolovanie a náradie potrebné k príprave, (varecha, lyžice, lopár, nôž, ....).
- Družstvo si preberie stanovište (súťažný box) a výbavu na varenie baranieho perkeltu (kotlík, drevo alebo brikety, vodu). Následne si kuchár preberie 2,5 kg baranieho mäsa, misku a tanier na odovzdanie vzorovej porcie, vodu a drevo alebo brikety na oheň.
- Súťažné družstvá sa o 9:30 zúčastnia slávnostného otvorenia turnaja, po ktorom sa o 10:00 odštartuje samotné varenie perkeltu.
- Varenie baranieho perkeltu sa skončí o 14:00. Do tohto času musí kuchár s kuchtíkmi uvariť perkelt pripravený na bodovanie dodaním vzorovej porcie.
- Po uvarení baranieho perkeltu sa kuchár a rozhodca odoberú k hlavným rozhodcom, kde odovzdajú vzorovú porciu pripravenú na tanieri s prideleným číslom. Porcia musí mať minimálne 250g čistej váhy. Hlavný rozhodcovia ohodnotia kvalitu, chuť, "buket", vôňu a farbu uvareného baranieho perkeltu.
- Družstvo je povinné po ukončení varenia odovzdať čistý súťažný box, vyumývať kotlíky . Rozhodca skontroluje box a odovzdané pracovné pomôcky, následne pridelí za túto činnosť body.
Vyhlasovanie výsledkov Majstrovstiev vo varení baranieho perkeltu sa uskutoční o 16:00.
Hodnotenie
Kategória / Aspekt Body
1. Hygiena - estetika
čistota pracoviska 0 - 10 bodov
odovzdanie čistého súťažného boxu (umytý kotlík a stôl, box bez smetí) 0 - -20 bodov
výzdoba a úprava boxu 0 - 10 bodov
2. Perkelt
úprava porcie 0 - 5 bodov
farba perkeltu 0 - 5 bodov
vôňa perkeltu 0 - 10 bodov
chuť perkeltu 0 - 50 bodov
"buket" perkeltu 0 - 20 bodov
3. Zvláštne hodnotenie
kreativita oblečenia súťažného družstva 0 - 10 bodov
kultúrne vystúpenie - program 0 - 10 bodov
Uvedené bodovacie podmienky iste zabezpečia transparentnosť a objektivitu hodnotenia súťaže a pomôžu spropagovať kvalitu baranieho mäsa na Slovensku.
Prípadne podnety na zmenu alebo doplnenie systému bodovania smelo avizujte organizátorom, radi ich zapracujeme pre ďalší ročník súťaže.